Samstag, März 12, 2005

Oekonomische Analyse eines Rauchverbots in der Gastronomie.

Ein sehr differenziertes Bild der ökonomischen Folgen eines Rauchverbots in der Gastronomie zeichnet Arthur E. Foulkesin in einem meines Erachtens besten Artikel zum Thema: The Economics of Smoking Bans", in: The Freeman vom Juli 2003 nach Auswertung aller ihm zugänglichen Unterlagen.

Er verweist auf die sehr unterschiedlichen Auswirkungen auf verschiedene Typen gastronomischer Betriebe:
For some restaurants or types of restaurants, the benefits of a smoke-free ordinance will outweigh the costs. For other restaurants and bars this will likely not be so. Blue-collar bars and restaurants, for example, may be especially hard hit, since, according to the National Opinion Research Center, smoking is more common among blue-collar workers and people with lower incomes.9 Bars that cater to these customers may suffer a loss of business.
In Deutschland wird auch noch nicht diskutiert,daß die Gastronomieketten besser mit einem Rauchverbot fertig werden und so ein Rauchverbot die Konzentration im Gastgewerbe forciert:
"Moreover, where ordinances fall short of an outright ban, but require costly remodeling and nonsmoking sections, larger chain restaurants may be better able to cope than smaller competitors. For example, some ordinances require floor-to-ceiling dividers keeping bar areas separate from eating areas, or independent ventilation for smoking rooms. While overall restaurant business may increase, certain kinds of restaurants may suffer or go out of business. As usual, then, we see that government regulation of private business simply creates new winners and losers. It creates no new wealth, and, as we will see, actually squanders it.
Steckt da Absicht dahinter? Will man die Individualgastronomie kaputt machen, weil sich die Beschäftigten in Großbetrieben leichter gewerkschaftlich organisieren lassen?